Usta są prawie całkiem pozbawione gruczołów łojowych, a ich skóra jest bardzo delikatna. Są przy tym znacznie bardziej narażone na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych takich jak wiatr, mróz czy promieniowanie słoneczne. Często więc są przesuszone i spierzchnięte. Wymagają systematycznej pielęgnacji. Jak o nie dbać?
Ścieranie i odżywianie
Pielęgnacja warg zazwyczaj ogranicza się do stosowania pomadek ochronnych i to najczęściej tylko w czasie zimy. Niestety, nie jest to wystarczające – o wargi warto dbać także w inny sposób, w tym między innymi regularnie usuwać z nich martwy naskórek, dzięki czemu nie tylko łatwiej przenikną w głąb skóry składnik odżywcze z pomadek nawilżających, ale również znacznie lepiej będzie utrzymywał się na nich makijaż. Poprawi się także w nich krążenie, że będzie także widoczne w ich subtelniejszym wyglądzie. Do usuwania martwego naskórka z warg służy peeling do ust.
Scruby do ust na bazie naturalnych składników
Dostępny w drogeriach peeling na usta składa się przede wszystkim z maleńkich drobinek, które w wyniku pocierania w sposób mechaniczny usuwają martwy naskórek. Te drobinki to prawie zawsze naturalne składniki, np. cukier, zmielona kawa, orzechy czy pestki. Dodatkowo scrub do ust zawiera także inne komponenty, które mają za zadanie zregenerować, nawilżyć i odżywić wargi. Są to na przykład oleje i witaminy. Naturalne preparaty są całkowicie bezpieczne dla skóry, nie wywołują podrażnień, a stosowane regularnie zdecydowanie poprawiają wygląd ust. Po ich zastosowaniu także działanie pomadek ochronnych jest znacznie bardziej skuteczne.
Peelingi do ust w sztyftach i słoiczkach
Kosmetyki te są dostępne przede wszystkim w postaci sztyftu oraz w niedużych pudełeczkach i słoiczkach. W pierwszym przypadku nakłada się je na usta tak jak tradycyjne pomadki, te w słoiczkach trzeba nałożyć dłonią. Wargi należy peelingiem delikatnie masować koło minuty i uważać, aby nie uszkodzić skóry. Po tym czasie preparat trzeba zmyć, a usta najlepiej zabezpieczyć jeszcze przy pomocy pomadki ochronnej.